Multivitamine?

MultivitamineIk krijg heel vaak de vraag of het nou wel echt nodig is om een multivitamine te slikken. Mijn antwoord is dan veelal ‘dat hangt ervan af’. Het ligt eraan hoe druk je leven is, welke voeding je tot je neemt, maar ook hoe je je voelt. Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn wel ontzettend belangrijk als cofactoren in veel processen in je lichaam. Denk hierbij aan energieproductie, leverontgiftiging, je immuunsysteem, maar ook aanmaak van communicatiestofjes (neurotransmitters).

De bodem waarin onze voeding wordt verbouwd is wel armer qua vitamines, mineralen en sporenelementen dan vele jaren geleden. Daarnaast moet bijna alle voeding het hele jaar door verkregen worden, hierdoor wordt het opgeslagen, wat een extra bewerking vergt. Ook de bereiding is veelal snel, waardoor er stoffen verloren gaan. Daarnaast leven we in een uptempo maatschappij waarin we veel moeten en we veel van onszelf vragen. Dit veroorzaakt stress, en dat kost je vitamines en mineralen.

Waar let je dan op bij het kopen van een multivitamine? Allereerst is het van belang dat er actieve B-vitamines in je multivitamine zit. Als de vitamine al actief is, hoeft je lichaam dit niet meer actief te maken. Veel mensen kunnen dit namelijk ook niets en sommige stoffen hebben andere stoffen nodig om actief te worden. Krijg je veel inactieve vitamines binnen, die je niet kunt omzetten, dan ga je dit stapelen en dat kan ook schade veroorzaken

Bij het uitkiezen van een multivitamine kijk ik met name naar:

  • B6 in een pyridoxaal-5-fosfaat vorm
  • B9 of B11 (foliumzuur) dit moet een folaat vorm zijn
  • B12 in een methylcobalamine en/of adenosylcobalamine vorm (het liefst een combi, want de ene stof werkt in de cel en de andere erbuiten)

Ik kijk natuurlijk naar meer stoffen, maar dit is stap 1. Ook voor kinderen of zwangeren zijn er veel multivitamines te verkrijgen, maar ook dan zijn de actieve vitamines van belang. Wil je meer informatie over een multi, of wil je weten of de multi die je slikt voldoende voor je is? Neem dan contact met mij op.

Share:

Written by

Gezondheidsconsulent