Zelf bottenbouillon maken

Al een hele tijd bestellen wij ons vlees via schotsehooglanders.nl! Super makkelijk, we hebben de vriezer vol lekker gezond vlees. Wij bestellen veelal gras gevoerd rundvlees en antibioticavrije kip. En dus botten voor een heerlijke bottenbouillon.

Mijn ouders hebben sinds kort een slowcooker, en aangezien ik niet zo’n voorstander ben van bouillonblokjes (vanwege de 621, mononatriumglutamaat, ve-tsin en gistextract) wou ik graag een keer een bottenbouillon maken. Graag deel ik het recept met jullie!

De bottenbouillon zoals ik hem nu gemaakt heb:

  • 1 kg runderbotten
  • 2 uien
  • 2 wortels, (dit kunnen ook andere groenten zijn)
  • 3 laurierblaadjes
  • Keltisch zeezout
  • scheut appelazijn
  • 2 liter water
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 cm gember

Kijk eventueel ook voor een recept op www.schotsehooglanders.nl

Als je een slowcooker heb kun je alle ingrediënten hier in doen en dit 24 uur laten sudderen. Je kan de botten een 2e keer gebruiken, voor de 2e keer laten wij de slowcooker 72 uur aan staan.

Je kan de bottenbouillon ook in een pan bereiden. Neem dan de volgende stappen:

  • Doe de botten samen met het water en de azijn in een grote pan en laat dit even inwerken op elkaar. Het azijn is van belang, omdat het helpt om de nutriënten uit de botten te trekken.
  • Snij de groenten in grove stukken.
  • Breng het water met de botten aan de kook. Zodra het kookt mag het vuur op de laagste stand. Voeg het Keltisch zeezout en kruiden toe.
  • Voeg vervolgens de groente, ui en eventueel knoflook toe.
  • Je kan de bouillon 24 tot 72 uur laten sudderen. Hoe langer je het laat sudderen, des te meer gelatine in je bouillon zit.

Het lijkt misschien heel veel werk, maar ik was met 10 minuutjes klaar. Daarna moet het vooral lang sudderen!

Ik gebruik de bouillon als basis voor een soep, maar ook door alle soorten stamppotten. En de bouillon is in de vriezer te bewaren voor toekomstige gerechten.

Lekker iten!

Share:
Trudie Smid

Written by

Gezondheidsconsulent